12 de desembre 2006

Origen, història, etimologia i curiositats.


ORIGEN I HISTÒRIA:

El periquito (Melopsittacus undulatus) és l'única espècie del gènere australià dels Melopsittacus. Dins dels psitàcids, pertany a l'ORDRE: Psittaciformes, FAMILIA: Psittacidae, SUBFAMILA: Psittacinae.

El seu origen es pensa que prové de la "tribu" Platycercini, considerada com una sub-familia dels "Platycercinae" que agrupa els petits i mitjans lloros natius de australasia i el continent australià de cua plana.

El periquito habita les zones seques d'Australia desde fa més de 5 milions d'anys.

El primer cop que és nombra l'espècie, és al llibre de George Shaw, "Naturalists Miscellany" l'any 1781. Però fou John Gould qui va aconseguir portar les primeres aus vives a Anglaterra.

No va se fins l'any 1855 i per casualitat, quan la comtessa Schwerin d'Alemanya va criarlos en captivitat oferint-los com a niu un coco.

A partir de llavors, es van començar a criar en grans quantitas i van apareixer les primeres mutacions.

ETIMOLOGIA:


Respecte al nom científic:


El gènere MELOPSITTACUS prove del grec i significa "lloro melòdic". L'espècie UNDULATUS, deriva del llatí "undulated" en referència a les seves marques alars.

Respecte al nom comú:

En el mon hispà, el periquito també se l'anomena "perico" i és conegut com a periquito australià o periquito ondulat que deriva del francés "perruche ondulée". Popularment també s'anomenen cotorres o cotorretes, especialment al mon anglosaxó amb el terme "parakeets", fent referència als lloros mitjans i petits de cua plana.


En anglés la traducció és "budgerigar" o abreviat "budgie".

L'origen de la paraula anglesa "budgerigar" s'obté de la llengua dels aborigens australians "Kamilaroi", BUDGERY traduida com "bon/bo" i GAR com "cacatua". Així doncs, els aborigens s'hi referien com a "bon menjar".

CURIOSITATS:

Es calcula la població a Espanya de periquitos és d'uns deu milions.

La primera mutació que va apareixer fou la groga l'any 1872 a Belgica.


Un periquito de nom "Puck" amb 1.728 paraules té el rècord de l'au amb més vocabulari del mon i a més era capaç de crear frases. Va morir l'any 1994 a l'edad de 5 anys i encara avui dia ningú a superat la seva marca.

Més informació i videos de Puck a: http://www.birdwithmostwords.com/

Foto de Puck de l'anomenada pàgina: