08 de desembre 2006

Cria de periquitos I. Sexar les aus.

Aquest és el primer "article/consell" d'una sèrie, que fa referència a la cria de periquitos.

És tant per aquell que vulgui iniciar-se a la cria dels periquitos, com pels aficionats o criadors, on espero puguin trobar alguna cosa que potser encara no sabien.

Està basat en la meva experiència i en el que he pogut llegir o parlar també amb d'altres criadors.

Previs, el sexe dels periquitos:

El primer que hem de fer, és assegurar-nos de que tinguem una PARELLA, doncs, no son pocs els casos en els que no s'identifica bé el sexe dels periquitos. Com ja deveu saber, és distingeix per el color de la cera (la part superior del pic, on hi ha els orificis nasals). Normalment blau per las mascles i marró per les femelles.

El problema arriba quan parlem de joves o de varietats on els mascles no tenen la cera blava sinó rosa intens. Com les varietats ino (albins i lutins), lacewing, pío danès o ressesiu, fallow, etc... En aquestos casos son molts els venedors/criadors d'aus que es confonen venent com a femelles el que son en realitat mascles.

En el cas de les femelles joves o bé que no estan en zel, el color de la cera és marró fluix, blanquinós o inclús blavós amb les vores dels orificis nassals blancs.

Els joves de pocs mesos, no tenen la cera definida però podem
arriscar-nos basant-nos en que els mascles la tenen de color rosa o violeta en la seva totalitat i les femelles solen tenir alguna marca blava als orificis nassals notant-se diferents tons en la cera.

En cas de dubtar del sexe d'una au, la millor manera per sortir de dubtes en aquestos casos és una foto i posar-la en un fòrum de criadors.

Ceres de femelles:






Ceres de mascles:




Ceres de joves: